Overige tips
- Blijf slakken verwijderen want ze leggen nog steeds heel veel eitjes.
- Borstel vogelhuisjes goed schoon en maak ze met water en zeep schoon. De vogeltjes zoeken al vaker ’s nachts een warm slaapplekje.
Om uw tuin mooi te houden is onderhoud van uw tuin noodzakelijk. Een onderhoudsvrije tuin bestaat helaas niet. Om u met dit onderhoud te helpen hebben wij per maand een tuinkalender gemaakt van alle onderhoudswerkzaamheden die er uitgevoerd kunnen worden. Zo kunt u optimaal genieten van uw tuin of balkon.
In de maand februari kan het weer nog alle kanten op. Mocht u alvast het één en ander willen doen in de tuin, houdt dan goed het weer in de gaten.
In de maand februari worden de dagen langer en kan de temperatuur alweer flink stijgen. Tijdens zo’n temperatuursverhoging kunt u starten met het inzaaien van de kale plekken in het gazon. Zit er teveel mos in het gazon dan mag er nu kalk worden gestrooid om ervoor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt. De plaatsen waar u in maart gras wil zaaien, kunnen deze maand best al eens omgespit worden voordat er verdere grondbewerking plaats gaat vinden. Toch kan de winterkou in deze maand door- of alsnog inzetten. Om beschadiging te voorkomen kunt u tijdens vrieskou beter niet over het gazon heen lopen.
Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden. Voor wat extra kleur in de tuin plant u in februari bloeiende Primula’s en Violen in potten of border. Deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen.
Net als vorige maand is er ook in februari nog niet veel aandacht nodig voor de vijver.
Let er tijdens eventuele vrieskou wel goed op dat het wateroppervlak plaatselijk openblijft. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kunt u het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken. De vissen hebben deze maand nog steeds niet zo’n trek en hoeven bij temperaturen onder de 10 graden niet gevoerd te worden.
Pak de schaar maar uit de schuur want in februari valt er veel te snoeien in de tuin! De fruitbomen mogen onder andere deze maand gesnoeid worden. Snoei bomen zoals appel- en perenbomen, op zo’n manier dat het hart van de kroon voldoende licht krijgt. Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan in deze maand ook nog steeds. Klimop laat in de zomer zijn oude bladeren vallen, door met een haagschaar de klimop kort en compact terug te snoeien kunt u dit voorkomen. Tijdens het snoeien van coniferen moet u oppassen dat je niet te diep terug snoeit. Alleen Taxus mag zeer ver terug geknipt worden. Andere coniferen mogen nooit tot op kaal hout gesnoeid worden.
Voor een tuinier begint het voorjaar al op 1 maart. Het wordt warmer en de tuin komt na een donkere winterperiode weer helemaal tot leven.
Om binnenkort heerlijk te genieten van een gezonde en frisgroene grasmat is het in maart tijd om de handen uit de mouwen te steken:
De tijd van nieuw leven en kleur in de tuin, is eindelijk weer aangebroken. Planten komen in bloei en de tuin ruikt weer naar de lente. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen en er is genoeg werk te doen in de tuin.
De eerste maaibeurt van het jaar, het is even een hobbel, maar daarna heb je ook weer een strakke grasmat. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Het gras kan goed bijgemest worden met bio-gazonAZ. Maai vanaf nu in ieder geval elke maand het gras.
April is een mooie maand om alle beplanting goed bij te mesten omdat de planten rond deze tijd alle voedingsstoffen optimaal opnemen. Deze maand kunt u alvast de zwakkere boompjes zoals, citrusboompjes of fruitboompjes langzaam aan de kou laten wennen door ze op de dag buiten aan de kou te laten wennen. Mocht u van het najaar nog geen heesters of rozen geplant hebben? Dan is het nu de tijd om deze alsnog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien!
In bakken met een glasplaatje of een kweekkasje kunt u eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als u dit al in maart heeft gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten. Laat uw jonge plantjes nog niet onbeschermd buiten staan omdat de temperatuur nog te laag kan zijn.
Vanaf mei is er overal in de natuur te merken dat de zomer in aantocht is. Alle vogels zijn druk in de weer om hun eieren te leggen. De borders worden steeds kleuriger en fleuriger, kortom het mooie weer is in aantocht.
Voor dat er gesnoeid kan worden eerst even alle struiken na kijken op eventuele vogelnestjes!
De zon schijnt, vogels zijn overal te horen, vlinders fladderen en de geur van allerlei planten hangt in de lucht. Maak een paradijsje van je tuin, of het nu groen is of bloeiend het belangrijkste is dat je geniet van al het moois om je heen.
Onderhoud het gazon in juni door één tot twee keer per week te maaien. Dit hangt af van het weer en de groei van het gras. Bij langere droge periodes kan je het gras beter s ’avonds en niet al te kort maaien om verbranding te voorkomen. Deze maand kan het grove gras en verrotte plekken nog uitgesneden worden om nieuw graszaad in te zaaien of op te vullen met een graszode. Mocht u het gazon bij willen mesten zorg dat er regen opkomst is om verbranding te voorkomen.
Als u veel jonge visjes in de vijver heeft dun dan de beplanting niet al te veel uit om zo bescherming te bieden aan alle kleintjes voor de ‘gevaren’ van buitenaf. Vul de vijver regelmatig bij, het water kan in de zomermaanden flink verdampen. Reinig het vijverwater tijdig om algvorming en vervuiling te voorkomen. Alle, niet winterharde vijverplanten, mogen nu weer de vijver in.
Alle één en twee jarige planten kunnen nu direct uitgezaaid worden. Op een regenachtige dag is het ideaal om de kamerplanten een keer buiten te zetten om zo al het stof af te spoelen en ze een verfrissende broes te geven. Bij een langere droge periode hebben de borders en bakken regelmatig water nodig. Geef de plantenbakken elke dag water en besproei de borders het liefst een keer goed dan een kwartier per dag. Alle bloeiende bakken kunnen regelmatig bijgemest worden voor een rijke bloei. Haal de oude bloemen er uit zodat er nieuwe knopprn gevormt kunnen worden.
Alle planten, bomen en heesters in pot kunnen nog steeds geplant worden mits ze regelmatig water krijgen. In juni wordt er van oudsher gesnoeid. Beplanting krijgt na de langste dag (21 juni) een groei impuls. Zorg dus dat alle heesters, hagen en uitgebloeide vaste planten voor de langste dag terug gesnoeid zijn zodat alles weer mooi uit kan lopen. Vaste planten worden zo gestimuleerd om een tweede keer te gaan bloeien.
Bind alle klimplanten tijdig op om zo het knakken van nieuwe uitlopers te voorkomen bij een flinke regenbui of harde wind.
Zorg dat al het onkruid niet de kans krijgt om uit te zaaien en haal alles op tijd weg om woekering te voorkomen.
Zomer; bordes vol kleurige, geurende planten en genieten van de buitenlucht.
Voor de meeste mensen breekt in juli een vakantieperiode aan, en dat kan funest zijn voor allerlei planten in de tuin, die veel onderhoud nodig hebben. Zorg dat de tuin dus op tijd water krijgt. Bij een lange droge periode zou een sproei-installatie heel nuttig zijn. Vraag hier in ons tuincentrum naar.
Hoewel augustus vaak één van de warmste maanden is, neemt de groei en bloei van de meeste planten in deze maand al langzamerhand af. Geniet daarom juist nog in deze maand van de tuin.
Het gazon kan in deze maand nog een keer goed bijgemest worden. Hou het gras op 4 tot 5 cm. om verbranding te voorkomen. Indien het een droge maand is besproei het gras dan in de vroege- of laten avonduren om een mooie groene grasmat te houden.
Snelgroeiende hagen zoals diverse soorten coniferen of beukhagen kunnen nog voor een tweede keer gesnoeid worden. De hagen zullen zo nog voldoende blad vormen en hebben straks in de winter een strak uiterlijk.
Na augustus kunt u de planten beter niet meer bijmesten zodat ze goed kunnen afrijpen voor de winter. Bij aanhoudende droogte geef alle planten voldoende water, bij voorkeur in de vroege ochtenduren of later op de avond om verbranding te voorkomen.
September is nog een maand waarin u van de laatste zomer momenten in de tuin kan genieten. Denk aan de dauw die de ochtend versiert, de kleurige bessen en vlinders, de unieke nazomer lichtval en de vele tuinplanten die nog in volle bloei staan.
In de herfst beginnen de bladeren langzaam te verkleuren en vallen van de boom. Wilt u volgend jaar ook weer volop van de tuin genieten? Dan doet u er goed aan om de tuin nu herfst klaar te maken. Met deze tips is de tuin goed voorbereid op de herfstachtige weersomstandigheden!
Of we het nu willen of niet, de zomer is voorbij. Alle zomerse items kunnen dus weer naar binnen. Indien mogelijk is het verstandig om het tuinset in zijn geheel naar binnen te halen. Wanneer het materiaal niet wordt blootgesteld aan de herfstachtige en winterse weersomstandigheden blijft het langer mooi. Heeft u daar geen ruimte voor? Dek het dan goed af met een waterafstotende hoes. Ook het tuingereedschap kan – na gebruik bij onderstaande tips! – de kast in. Maak ze goed schoon en vet ze in, zodat je ze in het voorjaar weer optimaal kunt gebruiken. Te weinig ruimte? Denk dan eens aan een handige tuinkast om spullen in op te bergen! Zo’n extra opbergmogelijkheid is ideaal voor bijvoorbeeld tuingereedschap en buitenspeelgoed!
De blaadjes vallen van de bomen: het is herfst! Prachtig al die herfstkleuren, maar door alle bladeren op de grond hebben de onderliggende planten nog meer moeite om aan licht en vocht te komen. Zorg er dus voor dat u de bladeren op tijd opruimt! Een bladhark is perfect om de bladeren op gras bijeen te harken, maar u kunt het ook meteen groots aanpakken met een handige bladblazer. Zeker voor een grote tuin kan een bladblazer een hoop werk schelen. In no time is de tuin bladvrij!
De herfst is de ideale periode om de heg en vaste planten voor de laatste keer in het jaar te snoeien en te knippen. In de winter is het namelijk te koud en kunnen de takken beschadigen. Zet dus nu de schaar erin! Geef de heg een laatste snoeibeurt om er tot aan de zomer geen omkijken meer naar te hebben. Snoei oude takken tot aan de grond om nieuwe groei te bevorderen en snoei hoge planten terug zodat ze beter bestand zijn tegen het zware herfstweer. Voor elke snoeiklus is een ander snoeigereedschap het meest geschikt. Een handige snoeischaar is bijvoorbeeld ‘geknipt’ voor takken en twijgen. Voor het grotere werk kunt u beter kiezen voor elektrisch tuingereedschap. Een kettingzaag of een elektrische heggenschaar is perfect om ‘snoeihard’ te snoeien! Wilt u advies kom vrijblijvend langs voor het beantwoorden van al uw vragen. Wij helpen u graag!
De bomen met een vroege sapstroom kun je snoeien in november. Maar verder is het nu vooral een kwestie van opbinden en verstevigen en beschermen tegen de novemberstormen.
Belangrijk is dat de vijver niet helemaal dichtvriest, als je vissen hebt kun je nadenken over vijververwarming.
Het werk in de moestuin is nooit klaar, maar het wordt nu rustiger. Het is wel heel belangrijk dat je de grond hebt omgespit voor de bodemstructuur.
Vlak voordat het gaat vriezen, is er nog van alles mogelijk in de tuin. De grond verbeteren door flink om te spitten bijvoorbeeld. Maar ook de asters, chrysanten en siergrassen bloeien nog uitbundig.
Wij bezorgen door heel Nederland maar ook in het buitenland, de door u bestelde bloemen. In de regio maken wij gebruik van onze eigen bezorgservices, buiten de regio worden de bloemen via een verzendorganisatie bezorgd.
Ma t/m vr: 08:15 – 17:30 uur
Zaterdag: 08:15 – 17:00 uur
Zondag: zie overzicht koopzondagen
Oosterlandweg 32
3641 PW Mijdrecht