Alles voor de moestuin
Zoals bij elke goede tuinier begint het al te kriebelen om in de moestuin aan de slag te gaan. Ons eigen kweekkas staat er op en top bij met alles wat er nodig is om je moestuin tot een succes te maken.
Stap 1: een teeltplan maken.
Kijk eerst eens wat u allemaal lekker vind en maak hiervan een lijstje. Wie weinig ervaring heeft, kan beter eenvoudig beginnen met bijvoorbeeld worteltjes, prei, uien, tomaten, sla, aardbeien en boontjes. Er zijn genoeg eenvoudige groenten om uit te kiezen. Verbouw ook niet teveel van hetzelfde. Beter een paar kooltjes die naar meer smaken dan een heleboel die u al snel beu bent.
Hoe gaat u nu u groentes over de moestuin verdelen? Er zijn sowieso bepaalde dingen om rekening mee te houden. De meeste groentes moeten elk jaar op een andere plaats, u moet ze dus elk jaar een stukje opschuiven (wisselteelt) Daarnaast kunt u ze ook nog indelen naar voedselbehoefte en zijn er ook nog eens soorten die u juist wel of niet naast elkaar moet zetten. Zorg ervoor dat niet alle gewassen in één keer oogst klaar zijn.
Stap 2: Moestuin grond voorbereiden, planten en zaaien
De grond moet in elk geval bewerkt worden voor dat u kunt zaaien: spitten, eventueel verbeteren en bemesten.
Zware klei is slecht doorlatend/ Je kunt de grond het beste in het late najaar omspitten. Met tuinturf, potgrond of cocopeat kan zware klei verbeterd worden in het voorjaar door het gelijk er doorheen te spitten. Kleigrond is van nature vrij vruchtbaar, met culterra of compost kan men het voedingsgehalte op peil gehouden worden.
Zandgrond heeft een losse structuur en verliest snel water en voedingsstoffen. Het humusgehalte moet worden verhoogd en dat bereik je door cocopeat en zelfgemaakte compost toe te voegen. Het beste kun je in het najaar of heel vroeg in het voorjaar bemesten en een tijdje later wat kalk strooien.
Zaaien en planten
Je kunt sommige groenten al vanaf februari/maart zaaien in kleine kweekbakjes op een warme plaats. Zodra de eerste blaadjes bovenkomen, kunt u de kleine plantjes wat koeler wegzetten omdat ze anders door gaan schieten. Al snel kunnen de plantjes verpot worden in kleine bloempotjes en verder worden afgehard. Als de vorst uit de grond is (april/mei) kunnen ze de tuin in. Zaaien in de volle grond gaat ook prima, maar dan moet u wel wachten totdat het warm genoeg.
Vind u dit allemaal te veel moeite dan heeft tuincentrum de Huifkar ook allerlei groenteplanten, kruiden en diverse soorten tomatenplanten.
Heeft u geen plaats voor een moestuin? U kunt ook allerlei groenteplanten en kruiden in potten zetten op een terras, balkon of andere plaats.
Verzorging van de moestuin
- Spit in de wintermaanden de moestuin om en zorg dat u de zuurgraad weer op het juiste niveau krijgt. Een neutrale bodem is een eerste vereiste voor een goede groei van de planten.
- Gebruik in het voorjaar bij voorkeur een langzaam werkende biologische meststof, U werkt dan met een natuurlijke product met een gelijkmatige groei.
- Houd u moestuin in de gaten tijdens een droge periode. Sproei regelmatig maar niet te vaak want dit maakt de planten lui.
- Verwijder gedurende de gehele groei van de planten het onkruid. Doe dit regelmatig en met de hand en bestrijd zo natuurlijk mogelijk .
- Bestrijd belagers als luizen, slakken en witte vlieg. Doe dit op een milieuvriendelijke manier.
- Plaats gelijk na het zaaien en rondom de tijd van oogsten met een net. Het zaaigoed of de vruchten worden op deze wijze niet vroegtijdig opgegeten.
- Een tonkinkstok is een natuurproduct dat wordt gemaakt van bamboe. De stokken zijn uitermate geschikt voor het ondersteunen en opbinden van uw klimmende gewassen. Ze zijn sterk, veerkrachtig en licht in gewicht.